cautare rapida
selecteaza tot inchide
deciziile bune le luam impreuna
Suntem La Tine Acasa de 10 ani si in acest timp ne-am specializat pe piata imobiliara a sectorului 3. Orientarea preponderenta pe piata imobiliara a sectorului 3, unde avem ca obiectiv pozitia de lid... (citeste mai mult)
Ce trebuie sa intrebi cand doresti sa cumperi un apartament?

Inainte sa te decizi, vei vedea mai multe apartamente. Vei merge  la asa-numitele vizionari sau te vor ajuta agentii imobiliari. Pentru alegerea cea mai potrivita, este bine sa nu te pripesti si sa vezi cat mai multe case. Si, mai ales, sa iei in calcul cateva aspecte.

1. Anul de constructie a blocului – Intrucat Romania este situata intr-o zona activa din punct de vedere seismic si cum prognozele indica un cutremur mare in anii urmatori, obligatoriu trebuie sa te orientezi spre un bloc construit cat se poate dupa 1977  sau sa nu aiba bulina rosie.
2. Etajul – Din acelasi considerent, al unui eventual cutremur, dar si al functionarii liftului, sunt de preferat locuintele situate intre etajul 1 si 5; apartamentele situate la ultimul etaj sunt mai ieftine, dar proprietarii pot avea de suferit din cauza terasei (multi vanzatori specifica in anunturi ca terasele sunt bune, complet refacute, dar peste o perioada se pot deteriora si, cum tu vei sta mai multi ani in acea casa, evident ca vei avea de “tras” cu terasa).
3. Panorama – Este reconfortant sa ai o vedere frumoasa – daca se poate, spre o zona verde; vederea stradala ofera o perspectiva deosebita, dar implica alte inconveniente, care tin de praful care intra cand tii geamul deschis si de zgomotul care patrunde in casa chiar si prin geamurile termopan (in orasele mari, nivelul de poluare sonora din cauza traficului este extraordinar de mare).
4 Luminozitatea – Cand soarele iti intra dimineata pe fereastra, parca te incarca cu energie si altfel incepi ziua; luminozitatea apartamentului reprezinta un criteriu de baza si in cazul multor persoane e direct proportional cu starea lor de bine.
5. Vegetatia – Intrucat, unde ne aruncam ochii, vedem numai asfalt, toti ne dorim cat mai multa verdeata si o atmosfera cat mai curata sub fereastra; cateodata, copacii umbresc apartamentele de la parterul si primul etaj al blocului, si in acest caz trebuie sa decizi unde faci compromisul: vrei verdeata si, implicit, umbra sau vrei lumina si mai putini copaci; cand le ai pe amandoua, ai dat de blocul ideal.
6 .Izolatia – Daca nu este facuta bine, e cauza sigura a igrasiei sau condensului; in cazul in care apartamentul este situat pe colt, varuiala proaspata poate ascunde un viciu de izolatie.
7. Calitatea finisajelor – Unele asa-zise imbunatatiri ascund defecte importante, cum ar fi gresia pusa peste linoleum (pentru a scuti efortul indepartarii acestuia) sau faianta prost montata (poti verifica daca faianta e bine montata ciocanind usor; in cazul in care placile sunt deja desprinse de zid, va suna a gol).
8. Situatia achitarii cotelor de intretinere – Daca blocul are datornici, exista riscul opririi furnizarii utilitatilor, cel mai adesea al apei calde sau reci (in cazul in care locuinta are centrala termica, te poate afecta oprirea apei reci).
9. Contorizarea blocului – Este important ca blocul sa fie contorizat si locatarii sa-si poata monta apometre si repartitoare (astfel, platesti numai cat consumi).
10. Situatia referitoare la centralele termice – Ca sa stii ce investitii ai de facut dupa cumparare, informeaza-te asupra acestui aspect; daca cei mai multi locatari au centrale, atunci va trebui sa-ti montezi si tu o astfel de centrala, iar investitia este destul de mare.
11. Pozitionarea fata de spatiul de depozitare a gunoiului – Nu cred ca ai vrea sa deschizi geamul la bucatarie si sa-ti cada ochii si nasul pe ghena care emana mirosuri greu de suportat; nici daca sub fereastra ta se afla un teren viran nu ar fi prea bine, cunoscut fiind obiceiul prost al oamenilor de a transforma locurile virane in spatii de depozitare a gunoaielor de tot felul.
12. Geamul de la baie – Pentru aerisirea baii este obligatoriu sa ai fereastra; cand exista doua grupuri sanitare; asa-zisul grup sanitar de serviciu are de obicei numai aerisire, nu si geam.
13. Vecinii – Traiul la bloc presupune convietuirea cu mai multe familii si de aceea este important sa ai vecini civilizati, politicosi, cu statut social similar cu al tau; de asemenea, este important sa fie responsabili si sa nu uite mereu robinetul deschis – numarul de inundatii care “s-au abatut” asupra viitoarei tale case reprezinta un indiciu in acest sens (te poti asigura impotriva acestui risc, dar nu e tocmai placut ca, anual, sa ai santier in casa).
14. “Cazierul” blocului – Suna ciudat, dar sigur nu vrei sa te expui furturilor; ca atare, inainte sa cumperi, fa putin “spionaj” si afla de la locatarii blocului sau de la Circa de Politie daca au fost spargeri in bloc, cate, daca exista locatari galagiosi, pusi pe scandaluri, daca locuiesc in bloc pacienti ai clinicilor de psihiatrie, care pun muzica de rasuna strada la 4 dimineata etc.

Web design Bucuresti by E-rom Media